top of page

Visie

Het eiland Texel kent een aantal kernwaarden; Rust, Ruimte, Natuur en Cultuur. Waarin voor

Texel CultuurEiland de kernwaarde ‘cultuur’ alles verbindt; historie, kunst, landschap, sport, natuur, verhalen, eten, het Wadden Unesco Werelderfgoed, musea, theater en muziek.
Samen met de Texelaars wil Texel CultuurEiland het culturele pallet verbinden en ontwikkelen tot een jaarrond programma van creativiteit, wat een economische en maatschappelijke impuls geeft aan het eiland.

 

Rijke culturele geschiedenis

Het eiland Texel heeft een rijke geschiedenis met cultuur. Van VOC tot Jac. P. Thijsse van Ouwe Sunderklaas tot sporthelden en van visroken tot eilanddichter. Vele bekende kunstenaars zien Texel dan ook als hun thuishaven. Allemaal vertellen ze rijke verhalen over het unieke eilandleven op het grootste Waddeneiland. Texel CultuurEiland wil dat deze rijke historie wordt gedeeld met de vele bezoekers die jaarlijks naar het eiland komen. Maar ook dat er samen met de bevolking, van jong tot oud, nieuwe verhalen worden gemaakt.
 

Doelgroep

Van jong tot oud, van lokale bewoner tot elke bezoeker van het eiland. Volgens de stichting is iedereen een liefhebber van cultuur. Na de afgelopen 2 jaar met Covid-19 beseffen we dat met zijn allen des te meer. Cultuur is een van onze bouwstenen van het leven.

 

Missie

Op diverse locaties op het hele eiland maken kunstprojecten en evenementen de culturele waarden van ons eiland zichtbaar. Internationale erkenning voor de VOC-verhalen en Unesco Werelderfgoed kunnen worden gebruikt om het publiek een breder beeld over ‘het eilandgevoel’ en de cultuur te presenteren. De stichting stelt grote waarden aan duurzaamheid, innovatie en participatie en wil zoveel mogelijk lokale bedrijven bij alle ontwikkelingen betrekken. Hiermee ondersteunt Stichting Texel CultuurEiland de maatschappelijke en economische ontwikkeling van het eiland. Met het vergroten van het welzijn en de welvaart van de lokale bevolking hoopt de stichting dat dit ook jonge gezinnen permanent naar het eiland doet trekken.
Een breed publiek is fijn, maar de stichting wil waken voor massatoerisme waarbij de opgebouwde culturengeschiedenis juist wordt aangetast.

Texel CultuurEiland faciliteert in en informeert over de bekendheid van culturele kwaliteitsevenementen en het culturele aanbod dat op Texel door het jaar heen plaatsvindt.

Daarnaast zorgt de stichting voor sociale cohesie tussen het culturele aanbod en bewoners en bezoekers van het eiland.

 

 

Wie zijn wij

Organisatie

Texel CultuurEiland is een stichting met een bestuur: Fred Winkel, Henk Schoemaker, Bart Heijnen, Hannie Oskam en Willem Schnitfink. Verder werkt dit team samen met enthousiaste vrijwilligers.
 

Via deze link leest u meer over datgeen de Stichting Texel CultuurEiland de komende jaren wil bereiken.

Schermafbeelding 2021-05-30 om 09.57.54.
bottom of page