top of page

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek, documentaire- en nieuwsfotografie in Nederland. Deze uiteenlopende fotoexpositie reist door heel Nederland en strijkt deze zomer neer op Texel van 1 juni tot 14 juli te bewonderen in de Burghtkerk in Den Burg. De foto’s gaan over alles wat er speelt in de samenleving en legt onderwerpen en ontwikkelingen vast die de basis vormen van het collectieve geheugen. De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. 

  

Expositie op Texel 

Op initiatief van Texel CultuurEiland, met steun van TexelFonds, Stift en VVV Texel, is de expositie naar het eiland gehaald. Tickets voor de expositie zijn vanaf half mei online via texel.net te koop en aan de kassa in de Burghtkerkgedurende de expositie. De toegangsprijs voor volwassenen is € 5,- en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. 

 

Adembenemende luchten 

Van prijswinnende foto’s is het slechts een kleine uitstap naar indrukwekkende luchten. Prachtige wolkenformaties, kleurschakeringen en lichteffecten - de Nederlandse luchten zijn al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor kunstenaars. De mooiste luchten zijn misschien wel te zien op Texel. De imponerende wolkenpartijen ontstaan door een wisselwerking tussen warme lucht boven het eiland en koude lucht vanaf de zee. Door het ontbreken van smog is de lucht helder en zijn de kleuren intens. 

 

Fotowedstrijd 'Texelse Luchten'

Voor VVV Texel een goede aanleiding om de schoonheid van de Texelse luchten en de amateurfotografen bijeen te brengen. Samen met Texel CultuurEiland organiseren zij ter gelegenheid van de Zilveren Camera de fotowedstrijd ‘Texelse luchten' waar iedereen aan mee kan doen. Een driekoppige jury kiest uit alle

1044 inzendingen de vijf beste foto’s. Deze zijn tentoongesteld tijdens de expositie van de Zilveren Camera. 

 

Texelse samenwerking

Al enkele jaren werken Texel CultuurEiland en VVV Texel nauw samen en worden er mooie (culturele) initiatieven neergezet. Frank Spooren, directeur VVV Texel, “Door het enorm diverse aanbod op Texel krijgt de cultuur op het eiland soms niet de aandacht die het verdient. Terwijl er zo ongelooflijk veel over te vertellen en te zien is. Juist daarom is de samenwerking met Texel CultuurEiland zo waardevol. We zijn verheugd dat ons eiland gastheer is van de Zilveren Camera-tentoonstelling, de fotowedstrijd 'Texelse luchten' past naadloos binnen dit programma.” 

ZC 75 jaar.png

Prachtige beelden met indrukwekkende verhalen. Kom naar de Expositie 'De Zilveren Camera' en bekijk de foto's en lees de prachtige verhalen.

bottom of page