top of page

EXPO
DE ZILVEREN CAMERA

CanonZilverenCamera_RGB.jpg

Kees van de Veen Winnaar Zilveren Camera

Koen van Weel Winnaar Zilveren Camera Sport

Marwan Magroun Paul Peters Fotoprijs

Beri Shalmashi en Lyangelo Vasquez Winnaar Storytelling

Joris van Gennip Winnaar Nieuws Internationaal

Fotowedstrijd Jong & Oud

Schermafbeelding 2021-07-29 om 23.24.32.png

Texel CultuurEiland haalt de expositie Zilveren Camera naar Texel.

 

Vanaf 14 augustus tot en met 25 september is de expo te zien in de grote kerk 'De Burght' aan de Binnenburg in Den Burg. 

 

Meer dan 200 foto's in verschillende categorieën van de diverse winnaars.

Openingstijden:

Maandag; 10.00 uur tot 17.00 uur

Dinsdag; 10.00 uur tot 20.00 uur

Woensdag; 10.00 uur tot 20.00 uur

Donderdag; 10.00 uur tot 20.00 uur

Vrijdag; 10.00 uur tot 2000 uur

Zaterdag; 10.00 uur tot 17.00 uur

Toegangsprijzen:

Volwassen  € 5,- 

Kinderen tot 12 jaar € 2,50

Toegang tot de expo en bezichtiging kerktoren € 6,-

Toegangsbewijzen te koop bij de ingang van de kerk.

Winnaar Zilveren Camera 2020

Op 15 januari kwam de jury van de Zilveren Camera digitaal bijeen om de winnaars van de tien verschillende categorieën én de Canon Zilveren Camera aan te wijzen. Voor het eerst discussieerde de jury uitsluitend online vanuit werkkamers, keukens en bezemkasten door het hele land. Net als in andere jaren bespraken we de kwaliteit van de inzendingen en welke thema’s het afgelopen jaar belangrijk waren. Vanuit Museum Hilversum begeleidde ik als juryvoorzitter dit proces.

 

Het was een uitzonderlijk jaar. We zagen de gevolgen van de pandemie in al zijn verschijningsvormen in veel inzendingen terug. Fotografen werkten noodgedwongen met letterlijk meer afstand tot hun onderwerpen. Veel foto’s van lege straten en verlaten pleinen. Trainende sporters in huiskamers en kelders, portretten van leerlingen die thuis onderwijs kregen en een overheid die het land met gepaste afstand trachtte te besturen. Een ander vaak terugkerend onderwerp was de Black Life Matters-protesten. Ook daar speelde het corona virus een rol, in de al dan niet aangehouden onderlinge afstand door de demonstranten.

 

In meerderheid van stemmen koos de jury dit jaar voor de reportage die Kees van de Veen in maart en april tijdens de eerste corona-golf maakte op de intensive care in Assen. Hij volgde Piet Franssen uit Tegelen, Noord-Limburg, die daar opgenomen werd met een besmetting met het coronavirus. Op 16 april nadat dochter Monique en zoon Martin afscheid konden nemen op de IC, stierf Piet Franssen, 73 jaar oud.

Hier ging het afgelopen jaar om: te vroeg afscheid nemen van geliefden. Fotograaf Kees van de Veen heeft dit integer en intiem gefotografeerd. Het is een mooie, veel omvattende serie waarvan de beelden over jaren nog op ons netvlies staan. Vooral het beeld waarbij de dochter vlak voor het sterven van haar vader een telefoon bij haar vaders oor houdt met aan de andere kant van de lijn zijn kleinzoon, maakte diepe indruk op de jury. Het verdriet dat we kennen uit de wekelijkse cijfers is hier persoonlijk gemaakt.

 

Dit jaar gaat de Canon Zilveren Camera naar een fotograaf die 12 jaar geleden de Canonprijs voor jong talent won: fotograaf Kees van de Veen. Kees van de Veen heeft een speciale band met het eiland Texel.

bottom of page