top of page

TE ZIEN
een overzicht van verschillende culturele activiteiten op het eiland

Vrijdag 20 mei
Kerk de Burght
aanvang 16.00 uur en 20.00 uur

 
Schermafbeelding 2022-05-02 om 17.05.49.png

Operavoorstelling 'De Russenoorlog'

Jaarlijks organiseert M.A. Intorno (www.intorno.nl) de Texelse opera4daagse. Dit jaar wordt op vrijdag 20 mei, in samenwerking met Artex ,Texel CultuurEiland en De Hoge Berg, een speciale opvoering van de ‘Opstand der Georgiërs’ gebracht (tekst: Pip Bernard, muziek: Eduard de Boer). 

 

De artistiek leider van Intorno vindt het spijtig dat ‘Opstand der Georgiërs’ nu samenvalt met de oorlog van Poetin in Oekraïne, maar: “vrede is nooit vanzelfsprekend en als katten in het nauw maakten ook de Georgiërs destijds rare sprongen om het vege lijf te redden: het komt dus heel dichtbij”.

 

Intorno zoekt nog figuranten (geregisseerd door Bert Schuiling). Ervaring is niet vereist, maar enthousiasme wel! Belangstellenden moeten beschikbaar zijn bij de gezamenlijke repetitie op zaterdagmiddag 14 mei, bij de generale repetitie op donderdagavond 19 mei en op de uitvoering, vrijdag middag- en avond 20 mei. Daarnaast, mocht dit nodig zijn, worden er in overleg met de figuranten in april nog twee regie-repetities gepland met de regisseur. 

 

Belangstellenden kunnen zich via de mail opgeven bij Cor van Heerwaarden: opera4daagse@gmail.com  

Dit mailadres kunt u ook gebruik als u alvast kaarten wilt reserveren. Kijk ook op www.intorno.nl  

Vanaf 16 mei tot 28 mei
Glazen Paleis
Dagelijks

 
PHOTO-2022-04-15-17-42-52.jpg

Ooggetuigen

Vier jaar geleden is Ooggetuigen bedacht door Ahmet Polat (destijds fotograaf des vaderlands) samen met Museum Hilversum. 

Hij kwam op dit idee toen hij in het archief van het museum vreemde foto’s uit de Tweede Wereld oorlog tegenkwam. Bij 

Bij navraag bleken de foto’s gemaakt naar aanleiding van een bezoek van Prins

Bernhard aan Hilversum. De Prins was nieuwsgierig wat er zich in de oorlog in

Hilversum afgespeeld heeft. Er bleek geen materiaal te zijn om de Prins te tonen.

Vandaar dat waar gebeurde situaties werden nagespeeld en gefotografeerd

(re-enactment). Die foto’s werden tentoongesteld aan de Prins. Dit is de basis van het project Ooggetuigen: waar gebeurde situaties opnieuw in scene zetten

en fotograferen.

 

Enkele honderden scholen hebben het project inmiddels omarmd. Het is een andere manier

van leren en houdt de oorlogsgeschiedenis levend onder de jeugd. VWO 4 van OSG DeHogeberg is de afgelopen maanden met het project bezig geweest en zie hier het prachtige resultaat. Het thema de opstand van de Georgiërs op Texel

Zaterdag 28 mei
Groeneplaats Den Burg
aanvang 12.00 uur en 20.00 uur

 
Schermafbeelding 2022-05-01 om 09.29.51.png

Uitmarkt BuitenGewoon Texel

Uitmarkt BuitenGewoon Texel is een markt met wat Texel allemaal op Cultureel gebied te bieden heeft en het eiland zo uniek maakt. Van muziekevenement tot museum, van galerie tot kunstschilder, van workshop tot theater, enz. enz. 

 

Dit doen we graag in het drukste weekend van het jaar, om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan al die verschillende culturele uitingen die ons eiland te bieden heeft. 

Een markt waar kunstenaars, musea, evenementen, artiesten, muzikanten en galerieën zich kzullen presenteren. De diversiteit en verscheidenheid van het aanbod wat Texel zo BuitenGewoon maakt.

 

Tijdens de markt zijn er optredens van muzikanten en artiesten, straattheater en kunstenaars. Ook zal de start plaatsvinden van de 3de editie Kunst Zomer Texel.

Gebied BuitenGewoon Texel: Groeneplaats, Parkstraat, Vismarkt en het park rondom het Glazen Paleis

Vanaf 28 mei tot 1 oktober  
4 kunst routes over het eiland
11.00 uur en 16.00 uur

 

Kunst Zomer Texel 2022

Ontmoet Cultureel Texel deze zomer

 

Texel CultuurEiland wil het culturele leven op het eiland onder de aandacht brengen.

 

Na het succes van de afgelopen jaren zijn er dit jaar weer vier routes over het eiland. Routes langs galeries, exposities, musea, ateliers en kunstenaars.

 

De vier routes; Route den Burg, Den Hoorn, de Hoge Berg en Noord vindt u in deze Kunst Zomer Texel gids. Er zijn drie aansluitende periode van 28 mei tot 9 juli, van 9 juli tot 20 augustus en van 20 augustus tot 1 oktober. Elke periode wordt gestart met een evenement. 

Niet alle locaties zijn deze periode geopend maar dat wordt zo duidelijk mogelijk aangegeven in deze gids.

 

Actuele informatie over de routes en over de deelnemers kunt u ook op onze website texelcultuureiland.nl vinden.

 

Wij wensen u heel veel plezier deze zomer met het ontmoeten van Cultureel Texel.

Zaterdag 28 mei
Landgoed De Bonte Belevenis
12.00 uur en 20.00 uur

 

Bute

Lions Club Texel presenteert een nieuw evenement op het terrein van Landgoed

 

De Bonte Belevenis bij Den Hoorn: BUTE (Texels voor 'buiten'). Een fair met diverse activiteiten met o.a. de traditionele 'Lionsveiling', muziek en een hapje en drankje. De netto-opbrengsten van de veiling, de verhuur van de kramen en het eten/drinken komt ten goede aan goede doelen op Texel, zoals het Tesselhuus en projecten in ontwikkelingslanden.

2022 Gids_Kunst Zomer Texel20.jpg

Expo Ziels Kapje

In een voormalige schapenschuur aan het einde van de Stolpweg, Den Hoorn, Texel.

 

Zielskapje is te zien, of liever gezegd, te ‘ervaren’ in het Boetje van Klemat, een voormalige schapenschuur die sinds een aantal jaren kunstenares Hendrikje de gelegenheid biedt om hier haar legendarische installaties op te bouwen. De schapenschuur [boet] staat op het eiland Texel. Reden te meer om een dagje naar dit mooie eiland te pendelen. Nauwelijks 10 minuten fietsen van de veerboot, zie je de boet al liggen. Je kunt eveneens een schitterende wandeling maken naar deze ‘skeepeboet’. “De entree van Zielskapje is het eiland zelf, “ aldus de kunstenaar, “eenmaal in die boet begint een ander verhaal …”

 

Dagelijks geopend!

bottom of page