top of page

Elmina – Opera over afschaffing slavernij

 

Het Rotterdamse operagezelschap Intorno brengt weer een heel bijzondere voorstelling naar Texel tijdens de Opera Vierdaagse. Dit jaar wordt in Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht. In de voorstelling die op zaterdag 27 mei om 15.00 te zien is in de Burghtkerk komen drie verhalen langs. Hierin is te zien en te horen hoe de bevrijding heeft plaatsgevonden vanuit drie perspectieven: Kaapverdië, Suriname en de Nederlandse Antillen, die hierbij nauw betrokken zijn geweest. Het script is gemaakt door drie schrijvers uit deze culturen en de schrijvers zijn Brooklyn Mozes, Dolores ’t Hart en Alice Fortes. U ziet een opera (verzameling) aan verschillende kunstdisciplines met mooie en traditionele kostuums. De muziek wordt een heel bijzondere collage uit de tradities van de drie verschillende culturen met een afsluitende samenvatting gezongen door de internationaal gevierde operazangeres Nienke Nasserrian.

 

Elmina is het verhaal van vrijheidsstrijders die de slavernijgeschiedenis weergeven door middel van hun verhaal, hun gevecht en hun strijd. Vanuit drie landen uit de diaspora horen we over hun helden. Ooit één, maar verdeeld en verspreid, toch voor de vrijheid gevochten. Elmina, het fort aan de Afrikaanse westkust was het laatste wat de oorspronkelijk Afrikaanse inwoners te zien kregen voor zij werden ontvoerd naar hun bestemming. Muziek uit diverse culturen en een aangrijpend verhaal over het verleden gelieerd aan de actualiteit.

Ooggetuigen door leerlingen van de OSG

In de Burghtkerk is tijdens de opera ook de fototentoonstelling te zien van de leerlingen van de OSG De Hoge Berg. Leerlingen van HV2 hebben door middel van fotografie hun kijk gegeven op het slavernij verleden. Dit resulteerde in een unieke foto serie.

Tevens is er een serie foto's te zien van Kunt Mendes een fotograaf uit Kaapverdië.

 

Elmina de Opera en de foto tentoonstelling 'Ooggetuigen'

Zaterdag 27 mei 2023, 15:00 uur.

Locatie: de Burghtkerk, Den Burg

Toegang is vrij (evt. gift na afloop), maar wel graag reserveren via: opera4daagse@gmail.com (Of viawww.opera4daagse.nl)

Slavernijproject HV2c 2_1
Slavernijproject HV2c _5
Slavernijproject HV2c 2_1
Slavernijproject HV2c 3_2
Slavernijproject HV2b 4_2
Slavernijproject HV2a 3_4
Slavernijproject HV2b 2_1
Slavernijproject HV2b 4_1
Slavernijproject HV2a 3_2
slavernijproject HV2b 2_2
HV2c 4_1
Slavenproject HV2c 2_5
Slavenproject HV2c 2_4
Slavernijproject HV2a 3_3
21014-005 flyer Elmina.jpg
bottom of page