top of page

'Uit-Balans' winterexpositie

De winterexpositie van Zout heet dit keer "Uit-balans" en is van:

17 december 2022 t/m zaterdag 7 januari 2023.

Dagelijks open tussen 11.00 en 16.00 uur (gesloten op 1e kerstdag en 1 januari)

Locatie: Kunstlokaal aan de Abbewaal Den Burg

 

Zaterdag 17 december opening vanaf 17.00 uur:

We willen de opening een extra tintje geven omdat Zout 15 jaar bestaat. Dus er zullen hapjes zijn en ook wat 'ludiek vermaak'. Iedereen is welkom.

De traditionele Zout atelierroute is op 27 en 28 december. Er zal een flyer over het eiland worden verspreid met meer info over deze route.

meer informatie: https://www.zouttexel.nl/

De winterexpositie van Zout trekt altijd veel bekijks en het zou fijn zijn als dat dit jaar weer gebeurt, zeker na twee jaar van beperkende coronamaatregelen! Vorig jaar is de expositie precies één dag open geweest en het jaar daarvoor ging het al helemaal niet door. Beide keren is dit gemis opgevangen door een online presentatie van Zout werk. De winterexpositie en atelierroute van vorig jaar werden uiteindelijk verschoven naar februari (2022). Het goede nieuws is dus dat nu alles gewoon doorgaat!

 

Aan het woord zijn Zout-kunstenaars Peter Ampt en Peter Huisman, ze zitten in het Kunstlokaal aan tafel om te overleggen over de laatste klusjes die nog moeten gebeuren. Zij nemen dit jaar deel aan de commissie Winterzout die de voorbereidingen op zich neemt, samen met Juul Molenaar en Marijke Bakker. Uiteraard is Greet Swabedissen, als ervaringsdeskundige en bovendien als secretaris van het Zoutbestuur nauw betrokken bij de commissie. Want de organisatie van een expositie is best een grote klus. En ze willen het graag goed doen want Zout is bezig met een opmars, een nieuw bestuur, nieuwe sponsors en een nieuw elan. 

 

Peter Huisman is een houtbewerker, autodidact. Hij schilderde vroeger als hobby ook wel abstracte acrylschilderijen. Maar hobby is kunst geworden sinds hij werkt met hout als creatieve uiting. Resten hout weet hij om te turnen tot voelbare kunst. Als basis verlijmt hij materialen zodat hij een werkbaar canvas krijgt om zijn kunst op te projecteren. Huisman toont als voorbeeld een stuk hout, je ziet rechte lijnen, ontstaan door het lijmen van kleine houtdeeltjes, maar deze lijnen worden onderbroken door golvende voelsvormen waardoor het werk een spannend reliëfwerk wordt.  

 

Huisman vertelt dat hij al vaker geholpen heeft met het organiseren van een expositie en dat hij deze keer wederom een steentje wilde bijdragen, Peter Ampt meldt dat hij is gevraagd. Samen hebben ze het idee voor de poster bedacht: een wankele stapel oude stoelen die het thema “ Uit-balans”  van dit jaar moet verbeelden. Deze stoelen staan nog precies zo bovenop elkaar in het Kunstlokaal zoals ze gefotografeerd zijn en blijven ook zo als blikvanger staan tijdens de Winterexpositie. De mannen laten meteen even de uitgerolde poster zien en vergelijken het met het origineel. 

 

Ampt vertelt dat hij tijdens het eerste brainstormen het idee had geopperd om rijen stoelen in het Kunstlokaal te plaatsen, in het midden, als uitnodiging voor bezoekers om eens rustig te gaan zitten, als uitdaging om goed te kijken naar de kunstwerken. Ampt is als fotograaf zelf namelijk een echte kijker. Hij fotografeert al vanaf zijn 14e, begon met een zwart-wit AGFA-clack camera en drukte foto’s af met een zelfgemaakte vergrotingskoker in een donkere kamer op zolder. Fotograferen groeide uit in zesenzestig jaar tijd tot een intensieve hobby en eigen stijl van kunst maken. Ampt laat in zijn foto’s zijn verwondering zien over dingen die de gemiddelde mens niet ziet, zoals bijvoorbeeld roest. Hij fotografeert verroeste fietsen of landbouwmachines waar spontaan vanalles en nog wat in en op is gaan groeien. Ampt gaat dan helemaal in zo’n thema op en zelfs zijn vrouw leeft dan helemaal met hem mee en roept regelmatig: kijk! Ampt geeft ook workshops waarbij het thema eigenlijk altijd “kijken” is.

 

Naar aanleiding van zijn stoelen-idee ontstond er een levendige discussie in de commissie. Marijke Bakker kwam met het voorstel om de expositie nu eens niet in balans te doen, want in-balans is gemakkelijk, niet uitdagend en zo werd een combinatie bedacht. Uiteindelijk bleven de stoelen, maar niet meer geordend, niet meer in balans maar juist uit balans, chaotisch gestapeld. Hierbij rijst de vraag bij veel mensen bij het zien van de stoelen, vult Huisman aan en ondertussen wijzend naar de stapel in het Kunstlokaal: zijn de stoelen uit balans of juist in balans want de stapel valt niet om!

 

Deze keer zijn er geen creatieve workshops zoals bij Zomerzout. Maar, daar staat tegenover dat komende zomer de kunstenaarsvereniging op twee locaties zal exposeren en dus dubbelop workshops zal geven! Het blijft nog even een verrassing waar en wanneer... Tijdens de opening van Winterzout wordt vast een tipje van de sluier opgelicht. 

bottom of page