top of page

WINTERZOUT

EXPOSITIE WINTERZOUT  ENERGIE

 

Winterexpositie kunstenaarsvereniging Zout 

 

Kunstlokaal Abbewaal bij Kinderboerderij

16 december 2023 t/m 7 januari 2024

Dagelijks open tussen 11.00 en 16.00 uur,

)Gesloten op 1e en 2e kerstdag en 1 januari)

Er doen 29 Zout kunstenaars mee aan deze expositie.
 

interview

 

De winterexpositie van Zout trekt altijd veel bekijks. Maar de organisatie ervan kost ook altijd veel energie. Juul Molenaar en Remko Koopman zijn twee Zout-leden die dit jaar deel uitmaken van de commissie die de winterexpositie organiseert, samen met Ingeborg Halsema en Marijke Bakker. Uiteraard is Greet Swabedissen, als secretaris van het bestuur nauw betrokken bij de commissie.  Juul en Remko zijn samen met Marijke verantwoordelijk voor de inrichting van de expositie. Er zal divers werk te zien zijn, o.a. hout, email, papier, vilt, stof (zijde), keramiek, schilderijen, foto’s, installaties.

 

Enthousiast vertellen Juul en Remko over de samenwerking met elkaar in de commissie. Alles is inmiddels al bedacht en geregeld. Ze zijn met z’n tweeën nog even de allerlaatste puntjes op de i aan het zetten wat betreft het thema energie. (foto) Het zou immers interessant zijn om bij elk kunstwerk iets over het thema aan de kijker duidelijk te maken.

 

De laatste jaren neemt Juul steeds deel aan de expositie commissies. Toen ze zo’n vijf jaar geleden lid werd was ze nieuwsgierig naar de andere leden en meldde zich meteen aan toen een oproep via de mail binnenkwam. Inmiddels kun je wel stellen dat ze een ervaringsdeskundige is. Voor Remko is het de eerste keer dat hij deelneemt aan een expositie commissie van Zout. Op dit vlak is hij echter zeker geen beginneling want hij is al lang lid van de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae: de kunst wedijvert met de natuur, waarvoor hij actief was. Ook Jan Wolkers was lid van deze vereniging.  Remko is geboren en getogen in Leiden en hij vertelt bevlogen over zijn jeugdige activiteiten als graffitikunstenaar. Vanuit de graffiti ontstond bij hem in 1988 de ambitie om de kunstacademie te gaan doen. Het werd de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag richting ‘Grafische- en Typografische Vormgeving’. Na het behalen van zijn diploma heeft hij als grafisch ontwerper zo’n 10 jaar voor Cascade Visuele Communicatie BV in Amsterdam gewerkt. Hij heeft overigens altijd de wens gehad om juist autonoom kunstenaar te zijn en hij voelt die drang nog steeds.

Juul geeft aan dat ze geen kunstopleiding gevolgd heeft. Ze is inmiddels zo’n 20 jaar bezig met klei. Bij Zout lid Ellen de Vries heeft ze veel techniek geleerd. Juul is nog steeds aan het leren: “Het is geweldig om iets te maken waar je niet zo goed in bent omdat je merkt dat je jezelf ontwikkelt.” Sinds ze met pensioen is heeft ze heel veel tijd voor creativiteit. In het verleden was ze werkzaam als financieel controleur.  Remko is een stuk jonger en woont sinds ruim een jaar op Texel. Hij is nog op zoek naar een definitieve eigen woonplek. Via Artex geeft hij diverse tekenlessen en hij zou graag ook les willen geven aan de jeugd op school.

 

Ze vertellen over de expositie en over het thema energie. De laatste jaren hadden de Zout exposities meestal geen thema. Vorig jaar heette de winterexpositie ‘Uit-balans’ maar dat was welbeschouwd slechts een titel. De commissie is van mening dat een thema de kunstenaar juist uitdaagt en heeft daarom besloten deze keer wel met een topic naar de leden toe te komen. Ze heeft daarbij ook een aantal zinnen ter overweging opgesteld:

 

Van Energieloos tot duurzame Energie

Van Energiezuinig tot Energiebron

Van Energie geven tot Energie krijgen

Energie is overal en altijd

Energie is brandstof

Wij mensen hebben Energie nodig

 

De opening van Winterzout is op 16 december om 15.00 uur door Jos van den Broek uit Leiden. Hij is emeritus-hoogleraar wetenschapscommunicatie. Overigens noemt hij zichzelf laagleraar. Jos is (samen met zijn vrouw Loes) een serieuze kunstverzamelaar en verzamelt kunst van Leidse kunstenaars. Dus hij heeft ook werk van Remko aangeschaft. Jos stopt veel tijd en energie in het promoten van de meerwaarde van kunst & cultuur. In 2017 ontving hij van de burgemeester tijdens zijn Afscheidssymposium van de Universiteit van Leiden de ‘Gouden Speld van de stad Leiden’ voor al zijn werkzaamheden. 

 

Iedereen is welkom bij de opening. De entree is gratis. Er zullen hapjes en drankjes zijn en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Pip Barnard.

 

Ps: Voor meer informatie over Jos van den Broek, kijk op https://sleutelstad.nl/2017/10/27/gouden-speld-gemeente-hoogleraar-jos-broek/

Winterzout_Poster_A1_DEF.jpg
bottom of page